Як вибрати банк

Життя сучасної людини практично немислиме без банків, які міцно увійшли у всі сфери його життя від виплат допомоги по народженню до пенсій і допомоги тимчасово непрацездатним. Зв'язок, комунальні платежі, покупки будь-яких товарів... практично немає сфери, де б Ви не зіткнулися з необхідністю звернення в банк особисто або опосередковано через Інтернет; і це ще не рахуючи того, що саме ці фінансові установи допомагають отримати в найкоротші терміни необхідні кошти або вигідно зберігати свої заощадження.

Вибір банку для своїх потреб - справа копітка. Хоча, якщо маєш зарплатну карту від підприємства, то варіантів в принципі немає, а що стосується всіх інших сфер діяльності - тут відкривається широке поле для вибору. Тому мало мати філію банку по сусідству (хоча і не зайве) і перш ніж отримати кредитну карту, взяти кредит або відкрити депозит варто трохи довідатися про фінансову установу, з якою Вам належить працювати.

Для початку - в Інтернеті є маса ресурсів рангуючих банки по великій кількості критеріїв, де на ряду з їх фінансовими показниками порівнюється так зване "лояльне ставлення до клієнта", що включає в себе не тільки рівень обслуговування, але й місце і розташування доступних банкоматів або філій. Не варто лінуватися в настільки важливому питанні. Почитайте і порівняйте доступну інформацію.

Ще одним важливим помічником у виборі банку можуть послужити відгуки тих, хто вже отримав свій гіркий або приємний досвід роботи з конкретними фінансовими установами. Адже легше (і дешевше) вчиться на чужих помилках, сплачуваних нервами і кровно заробленими грошима.

Коли по вище наведеним критеріям складеться певна картина з декількох претендентів на зайняття місця у вашому фінансовому світі, доходить справа до особистого відвідування і досвіду спілкування в конкретному банку, що на опосередковану оцінку накладає практичний відтінок. З сумарної оцінки всіх вищевикладених показників народжується ваш майбутній партнер.

При цьому не варто сильно зациклюватися на тому, де процентні ставки за депозитами вище, а по кредитам - нижче. Адже 1-2% сума не настільки величезна, а за несприятливих умов Ви ризикуєте втратити все: і суму депозиту (не дивлячись на так званий "Фонд гарантування вкладів "), і отриманий за кредитні кошти товар разом із сумою свого внеску і процентних виплат, як вже не одного разу вже траплялося у світовій практиці.

Так що вибираючи банк будьте пильними і не женіться за астрономічної прибутком або економією, бо вона, швидше за все, реальна лише в паперових розрахунках, а на практиці може обернуться повним фіаско.